Хранителни добавки - какво представляват и как да ги използваме

28.03.2023 17:14:28

Хранителни добавки - какво представляват и как да ги използваме

 

Какво представляват хранителните добавки?

Витамини и минерали, аминокиселини, мастни киселини, ензими, пробиотици, билкови добавки, растителни и животински екстракти, приемани под формата на таблетки, капсули или течности, наричаме хранителни добавки.

Те са предназначени да увеличат дневния прием на хранителни вещества. Предлагат се под формата на таблетки, капсули, дъвки и прахове, или в течна форма като напитки или капки. Също и като енергийни блокчета.

Популярните добавки включват Витамини D и B12; минерали като калций и желязо; билки като ехинацея и чесън; и продукти като: глюкозамин, пробиотици, рибено масло и други.

 

Кой има нужда от хранителни добавки?

Хранителните вещества са отговорни за биологичните процеси протичащи в телата ни - от възстановяване на увредена тъкан до доставяне на енергия. Наличието на по-ниски от оптималните нива на което и да е основно хранително вещество може да повлияе на нашето  здраве.

Обикновено повечето хора биха могли да получат хранителните вещества, от които тялото се нуждае за да функционира оптимално, чрез балансирано здравословно хранене, което включва разнообразие от храни от всички основни хранителни групи, включително плодове и зеленчуци, постни протеини, млечни продукти, зърнени храни, добри масла и мазнини.

За съжаление, дори и на здравословно живеещите хора може да липсват основни хранителни вещества.

Намаляването на качеството на почвите и съвременните технологии за производство понижиха хранителната стойност  на продуктите , които получаваме от магазина. Храните, които ядем днес, не съдържат толкова различни хранителни вещества, както в миналото. Дори естествено отглежданите храни са засегнати. Всъщност днес трябва да изядем няколко пъти по-голямо количество плодове за да си набавим същото количество витамини, каквото нашите баби и дядовци са получавали от един плод, и дори храни като краставици, домати, чушки са пострадали и днес дори вкусовите им качества са загубени. Като цяло храните, отглеждани днес, са с по-ниска хранителна стойност от тези отглеждани преди десетилетия.

Отчасти и поради модерния ни начин на живот, не всеки успява да се храни здравословно.

чиния със зелена хранителна добавка

Изследвания установяват, че в чиниите ни често липсват редица основни хранителни вещества като калций, калий, магнезий, витамини - А, С, и D.

Не е чудно, че повече от половината от нас приемат хранителни добавки, за да получат хранителните вещества, от които се нуждаят. Много от нас приемат добавки, не само за да компенсират това, което ни липсва, но и защото се надяваме да се предпазим от болести.

Финансиранo от ЕС изследване - проектът EuRRECa - установи недостатъчен прием на Витамин С, Витамин D, фолиева киселина, калций, селен и йод.

Недостиг на микроелементи, витамини, минерали и други нужни за организма вещества може да се появи не само при непълноценно хранене.

Последни изследвания показват, че 50-70% от европейците имат лош статус на витамин D.

Тъй като набавянето на витамин D зависи не само от хранителния прием, но и от излагането на ултравиолетова светлина в някои страни като Обединеното кралство, Ирландия, Холандия и Швеция вече има препоръки за определени групи от населението да приемат добавки с витамин D.

 • На възрастни след 50 години се препоръчват Витамин D, Витамин B12, фолат, мултивитамини, калций, магнезий;
 • На жени в детеродна възраст и кърмачки се препоръчват Фолиева киселина и Витамин D, евентуално и желязо;
 • При вегани е възможно да има недостиг на Витамин B12 и Витамин D2;

Някои хранителни добавки могат да подобрят цялостното здраве и да помогнат за справяне с някои здравословни състояния. Например:

 • Калцият и витамин D поддържат костите здрави и намаляват загубата на костна маса.
 • Фолиевата киселина намалява риска от някои вродени дефекти.
 • Омега -3 мастните киселини могат да помогнат на някои хора със сърдечни заболявания.
 • Комбинация от витамини С и Е, цинк, мед, лутеин, зеаксантин, може да забави по-нататъшната загуба на зрението при хора с макулна дегенерация свързана с възрастта.

Винаги  имайте предвид, че добавките НЕ трябва да заменят разнообразието от храни, които са важни за здравословното хранене.

 нож и вилица разрязват добавки в чиния

 

Рискове при прием на хранителни добавки

Хранителните добавки могат да бъдат полезни, но могат да включват и рискове за здравето. Важно е да говорите със здравен специалист, който да ви помогне да решите дали дадена добавка е подходяща за вас.

Когато приемате хранителни добавки, внимавайте за възможността от лоша реакция или страничен ефект. Вероятно е да се получат странични ефекти от хранителните добавки, ако ги приемате във високи дози или вместо предписани лекарства, или ако приемате много различни добавки. 

Някои добавки могат да увеличат риска от кървене или, ако се приемат преди операция, могат да променят реакцията към анестезията. Добавките също могат да взаимодействат с някои лекарства по начини, които  да причинят проблеми. Ето няколко примера:

 • Витамин К може да намали действието на лекарства за разреждане на кръвта.
 • Жълтият кантарион може да ускори разграждането на много лекарства и да намали тяхната ефективност (включително някои антидепресанти, противозачатъчни хапчета, лекарства за сърце, лекарства против ХИВ и лекарства за трансплантация).
 • Антиоксидантните добавки, като витамини C и E, могат да намалят ефективността на някои видове химиотерапия на рак.

 опаковка с хранителни добавки

 

За да бъдете информиран потребител

Преди да вземете хранителна добавка, говорете с  медицински специалист. Той ще Ви помогне да решите кои добавки са подходящи за Вас, в какви количества и колко дълго да ги приемате.

Приемайте само както е описано на етикета. Някои съставки и продукти могат да бъдат вредни, когато се консумират в големи количества, когато се приемат продължително време или когато се използват в комбинация с определени лекарства или храни.

Например:

 • твърде много  витамин А може да причини главоболие и увреждане на черния дроб, да намали здравината на костите и да причини вродени дефекти. 
 • Излишното желязо причинява гадене и повръщане и може да увреди черния дроб и други органи.

Не замествайте с хранителна добавка лекарство, отпускано с рецепта, или разнообразието от храни, важни за здравословното хранене.

Не приемайте, че терминът „естествен“ за описание на продукт гарантира, че е безопасен. Например много хора проявяват алергични реакции към различни природни продукти – етерични масла, подправки, ядки, млечни храни и др.

Бъдете внимателни с рекламите.

 

Никакво съдържание на този сайт, никога не трябва да се използва като заместител на директен медицински съвет от Вашия лекар или друг квалифициран клиницист.

Източници:

 1. EUFIC https://www.eufic.org/en/
 2. FDA https://www.fda.gov/
 3. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/dietary-supplements-do-they-help-or-hurt
 4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/WYNTK-Consumer/

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Основна

Основна | Зона Натура

Хранителни добавки - какво представляват и как да ги използваме

Хранителни добавки - какво представляват и как да ги ползваме

Какво представляват хранителните добавки? Витамини, минерали, пробиотици и други, приемани под формата на капсули или течности, наричаме хранителни добавки. Какво представляват хранителните добавки? Витамини, минерали, пробиотици и други, приемани под формата на капсули или течности, наричаме хранителни добавки. 2023-05-12T09:24:48+03:00 Хранителни добавки - какво представляват и как да ги използваме

<p>&nbsp;</p> <h2 style="font-size: 22px;"><strong>Какво представляват хранителните добавки?</strong></h2> <p class="text-alignjustify"><strong><a href="https://zonanatura.bg/category/vitamini-i-minerali">Витамини и минерали</a>, аминокиселини, мастни киселини, ензими,&nbsp;<a href="https://zonanatura.bg/category/probiotici">пробиотици</a>, <a href="https://zonanatura.bg/category/bilki-tinkturi">билкови добавки</a>, растителни и животински екстракти, приемани под формата на таблетки, капсули или течности, наричаме хранителни добавки.</strong></p> <p class="text-alignjustify">Те са предназначени да увеличат дневния прием на хранителни вещества. Предлагат се под формата на таблетки, капсули, дъвки и прахове, или в течна форма като напитки или капки. Също и като енергийни блокчета.</p> <p class="text-alignjustify">Популярните добавки включват <strong><a href="https://zonanatura.bg/search?query=%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD+D">Витамини D</a></strong> и B12; минерали като калций и желязо; билки като <strong><a href="https://zonanatura.bg/search?query=%D0%B5%D1%85%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B5%D1%8F">ехинацея</a></strong> и чесън; и продукти като: <strong><a href="https://zonanatura.bg/search?query=%D0%B3%D0%BB%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD">глюкозамин</a></strong>, пробиотици, <strong><a href="https://zonanatura.bg/search?query=%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE">рибено масло</a></strong> и други.</p> <p>&nbsp;</p> <h2 style="font-size: 22px;">Кой има нужда от хранителни добавки?</h2> <p class="text-alignjustify">Хранителните вещества са отговорни за биологичните процеси протичащи в телата ни - от възстановяване на увредена тъкан до доставяне на енергия. Наличието на по-ниски от оптималните нива на което и да е основно хранително вещество може да повлияе на нашето&nbsp; здраве.</p> <p class="text-alignjustify">Обикновено повечето хора биха могли да получат хранителните вещества, от които тялото се нуждае за да функционира оптимално, чрез балансирано здравословно хранене, което включва разнообразие от храни от всички основни хранителни групи, включително плодове и зеленчуци, постни протеини, млечни продукти, <strong><a href="https://zonanatura.bg/category/zarneni-zakuski-kashi-myusli">зърнени храни</a></strong>, добри масла и мазнини.</p> <p class="text-alignjustify">За съжаление, дори и на здравословно живеещите хора може да липсват основни хранителни вещества.</p> <p class="text-alignjustify">Намаляването на качеството на почвите и съвременните технологии за производство понижиха хранителната стойност&nbsp; на продуктите , които получаваме от магазина. Храните, които ядем днес, не съдържат толкова различни хранителни вещества, както в миналото. Дори естествено отглежданите храни са засегнати. Всъщност днес трябва да изядем няколко пъти по-голямо количество плодове за да си набавим същото количество витамини, каквото нашите баби и дядовци са получавали от един плод, и дори храни като краставици, домати, чушки са пострадали и днес дори вкусовите им качества са загубени. Като цяло храните, отглеждани днес, са с по-ниска хранителна стойност от тези отглеждани преди десетилетия.</p> <p class="text-alignjustify">Отчасти и поради модерния ни начин на живот, не всеки успява да се храни здравословно.</p> <p><img alt="чиния със зелена хранителна добавка" src="https://cdncloudcart.com/26741/files/image/hranitelni-dobavki-2.jpg" /></p> <p class="text-alignjustify">Изследвания установяват, че в чиниите ни често липсват редица основни хранителни вещества като <strong><a href="https://zonanatura.bg/search?query=%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8%D0%B9">калций</a></strong>, <strong><a href="https://zonanatura.bg/search?query=%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B9">калий</a></strong>, <strong><a href="https://zonanatura.bg/search?query=%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B9">магнезий</a></strong>, витамини - А, С, и D.</p> <p class="text-alignjustify">Не е чудно, че повече от половината от нас приемат хранителни добавки, за да получат хранителните вещества, от които се нуждаят. Много от нас приемат добавки, не само за да компенсират това, което ни липсва, но и защото се надяваме да се предпазим от болести.</p> <p class="text-alignjustify">Финансиранo от ЕС<span>&nbsp;</span>изследване - <strong><a href="https://eurreca.net/" target="_blank" rel="nofollow noopener">проектът EuRRECa</a></strong> - установи недостатъчен прием на Витамин С, Витамин D, фолиева киселина, калций, селен и йод.</p> <p class="text-alignjustify">Недостиг на микроелементи, витамини, минерали и други нужни за организма вещества може да се появи не само при непълноценно хранене.</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Последни изследвания показват, че 50-70% от европейците имат лош статус на витамин D.</strong></p> <p class="text-alignjustify">Тъй като набавянето на витамин D зависи не само от хранителния прием, но и от излагането на ултравиолетова светлина в някои страни като Обединеното кралство, Ирландия, Холандия и Швеция вече има препоръки за определени групи от населението да приемат добавки с витамин D.</p> <ul> <li>На възрастни след 50 години се препоръчват Витамин D, Витамин B12, фолат, мултивитамини, калций, магнезий;</li> <li>На жени в детеродна възраст и кърмачки се препоръчват Фолиева киселина и Витамин D, евентуално и желязо;</li> <li>При вегани е възможно да има недостиг на Витамин B12 и Витамин D2;</li> </ul> <p></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Някои хранителни добавки могат да подобрят цялостното здраве и да помогнат за справяне с някои здравословни състояния. Например:</strong></p> <ul> <li>Калцият и витамин D поддържат костите здрави и намаляват загубата на костна маса.</li> <li>Фолиевата киселина намалява риска от някои вродени дефекти.</li> <li>Омега -3 мастните киселини могат да помогнат на някои хора със сърдечни заболявания.</li> <li>Комбинация от витамини С и Е, цинк, мед, лутеин, зеаксантин, може да забави по-нататъшната загуба на зрението при хора с макулна дегенерация свързана с възрастта.</li> </ul> <p class="text-alignjustify"><strong>Винаги&nbsp; имайте предвид, че добавките НЕ трябва да заменят разнообразието от храни, които са важни за здравословното хранене.</strong></p> <p>&nbsp;<img alt="нож и вилица разрязват добавки в чиния" src="https://cdncloudcart.com/26741/files/image/hranitelni-dobavki-3.jpg" /></p> <p>&nbsp;</p> <h2 style="font-size: 22px;">Рискове при прием на хранителни добавки</h2> <p class="text-alignjustify"><strong>Хранителните добавки могат да бъдат полезни, но могат да включват и рискове за здравето. Важно е да говорите със здравен специалист, който да ви помогне да решите дали дадена добавка е подходяща за вас.</strong></p> <p class="text-alignjustify">Когато приемате хранителни добавки, внимавайте за възможността от лоша реакция или страничен ефект. Вероятно е да се получат странични ефекти от хранителните добавки, ако ги приемате във високи дози или вместо предписани лекарства, или ако приемате много различни добавки.&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">Някои добавки могат да увеличат риска от кървене или, ако се приемат преди операция, могат да променят реакцията към анестезията.&nbsp;Добавките също могат да взаимодействат с някои лекарства по начини, които&nbsp; да причинят проблеми. Ето няколко примера:</p> <ul> <li><span>Витамин К</span>&nbsp;може да намали действието на лекарства за разреждане на кръвта.</li> <li>Жълтият кантарион може да ускори разграждането на много лекарства и да намали тяхната&nbsp;<span>ефективност&nbsp;</span>(включително някои антидепресанти,&nbsp;<span>противозачатъчни</span>&nbsp;хапчета, лекарства за сърце, лекарства против ХИВ и&nbsp;<span>лекарства за&nbsp;трансплантация</span>).</li> <li><span>Антиоксидантните&nbsp;</span>добавки, като витамини C и E, могат да намалят ефективността на някои видове химиотерапия на рак.</li> </ul> <p>&nbsp;<img alt="опаковка с хранителни добавки" src="https://cdncloudcart.com/26741/files/image/hranitelni-dobavki-4.jpg" /></p> <p>&nbsp;</p> <h2 style="font-size: 22px;">За да бъдете информиран потребител</h2> <p class="text-alignjustify"><strong>Преди да вземете хранителна добавка, говорете с&nbsp; медицински специалист. Той ще Ви помогне да решите кои добавки са подходящи за Вас, в какви количества и колко дълго да ги приемате.</strong></p> <p class="text-alignjustify">Приемайте само както е описано на етикета. Някои съставки и продукти могат да бъдат вредни, когато се консумират в големи количества, когато се приемат продължително време или когато се използват в комбинация с определени лекарства или храни.</p> <p>Например:</p> <ul> <li>твърде много &nbsp;витамин А може да причини главоболие и увреждане на черния дроб, да намали здравината на костите и да причини вродени дефекти.&nbsp;</li> <li>Излишното желязо причинява&nbsp;<span>гадене</span>&nbsp;и повръщане и може да увреди черния дроб и други органи.</li> </ul> <p class="text-alignjustify"><strong>Не замествайте с хранителна добавка лекарство, отпускано с рецепта, или разнообразието от храни, важни за здравословното хранене.</strong></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Не приемайте, че терминът &bdquo;естествен&ldquo; за описание на продукт гарантира, че е безопасен. Например много хора проявяват алергични реакции към различни природни продукти &ndash; етерични масла, подправки, ядки, млечни храни и др.</strong></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Бъдете внимателни с рекламите.</strong></p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><u>Никакво съдържание на този сайт, никога не трябва да се използва като заместител на директен медицински съвет от Вашия лекар или друг квалифициран клиницист.</u></strong></p> <p>Източници:</p> <ol> <li>EUFIC <a href="https://www.eufic.org/en/" target="_blank" rel="nofollow noopener">https://www.eufic.org/en/</a></li> <li>FDA <a href="https://www.fda.gov/" target="_blank" rel="nofollow noopener">https://www.fda.gov/</a></li> <li><a href="https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/dietary-supplements-do-they-help-or-hurt" target="_blank" rel="nofollow noopener">https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/dietary-supplements-do-they-help-or-hurt</a></li> <li><a href="https://ods.od.nih.gov/factsheets/WYNTK-Consumer/" target="_blank" rel="nofollow noopener">https://ods.od.nih.gov/factsheets/WYNTK-Consumer/</a></li> </ol> <p>&nbsp;</p> <p><a href="https://zonanatura.bg/vendor/ostrovit"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26741/files/image/baner-hranitelni-dobavki.jpg" /></a></p>

Сравнение на продукти