Кардамонът засилва полезните свойства на кафето

29.10.2021 18:42:53

Кардамонът засилва полезните свойства на кафето

Кафето е един от продуктите,  за които може да се каже, че ползите и рисковете за здравето са  50/50 .

Кофеинът има защитен ефект срещу болестта на Паркинсон, Алцхаймер, деменция, инсулт и сърдечни заболявания; Той също така намалява риска от рак на устната кухина и диабет тип 2.

В същото време, кофеинът може да доведе до пристрастяване, а кафето може да предизвика безпокойство, безсъние и умора; това е риск за здравето на хората с диабет и проблеми с кръвното налягане и може да предизвика различни проблеми с храносмилането.

Много от негативните ефекти върху здравето идват и от киселинността на кафето. рН е около 5.0, докато в човешкия организъм е около 7.4 при  оптимално здраве.

Храни, които са с рН  между 7.30 и 7.45, са тези, които ще накарат повечето хора да се чувстват най-добре в дългосрочен план, след като тялото се аклиматизира към тях          

Добавянето на кардамон в кафето ще спомогне за намаляване на киселинността му.

Кардамонът, както и повечето подправки, е много алкален и се съчетава много добре с кафе от гледна точка на вкусовия профил. Това ще помогне за неутрализирането на нивото на рН на тялото, когато пиете кафе.

Тази подправка също затопля и успокоява храносмилателната система и изчиства белите дробове.

Помага за детоксикацията на тялото, подобрява здравето на устната кухина и има  противовъзпалително действие.

Той не само допълва  полезните свойства на кафето, но и му придава силен аромат и уникален вкус.

Кардамонът е тайната съставка в турското кафе.

Турско кафе с кардамон:

1 чаша филтрирана вода
1 супена лъжица фино смляно арабско кафе
1/8 чаена лъжичка  кардамон
Захар (по избор) или за предпочитане друг ниско гликемичен подсладител (стевия, суров мед)

Стъпка 1: Поставете водата със захарта в джезве да заври. Отстранете от огъня и добавете кафето и   кардамона.
Стъпка 2: Върнете джезвето  да заври / да се вдигне / отново кафето и пак отстранете от топлината.
Стъпка 3: Повторете стъпка 2.
Стъпка 4: Налейте чаша. Оставете да престои няколко минути и сервирайте (не разбърквайте).

Наслади се!

Източник: https://www.jbbardot.com/add-this-one-alkaline-ingredient-to-your-next-cup-of-coffee-to-alkalize-it-and-mitigate-negative-effects/

Автор: Елена Сухотерина

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Основна

Основна | Зона Натура

Кардамонът засилва полезните свойства на кафето

Кардамонът засилва полезните свойства на кафето | Зона Натура

Кафето е един от продуктите,  за които може да се каже, че ползите и рисковете за здравето са  50/50 . Кофеинът има защитен ефект срещу болестта на Паркинсон, Алцхаймер, деменция, инсулт и съ Кафето е един от продуктите,  за които може да се каже, че ползите и рисковете за здравето са  50/50 . Кофеинът има защитен ефект срещу болестта на Паркинсон, Алцхаймер, деменция, инсулт и съ 2022-01-07T10:14:40+02:00 Кардамонът засилва полезните свойства на кафето

<div class="et_pb_column et_pb_column_3_4 et_pb_column_1 et_pb_specialty_column et_pb_css_mix_blend_mode_passthrough"> <div class="et_pb_row_inner et_pb_row_inner_0"> <div class="et_pb_column et_pb_column_4_4 et_pb_column_inner et_pb_column_inner_0 et-last-child"> <div class="et_pb_module et_pb_image et_pb_image_0"></div> <div class="et_pb_module et_pb_text et_pb_text_0 et_pb_text_align_left et_pb_bg_layout_light"> <div class="et_pb_text_inner"> <p>Кафето е един от продуктите, &nbsp;за които може да се каже, че ползите и рисковете за здравето са&nbsp; 50/50 .</p> <p>Кофеинът има защитен ефект срещу болестта на Паркинсон, Алцхаймер, деменция, инсулт и сърдечни заболявания; Той също така намалява риска от рак на устната кухина и диабет тип 2.</p> <p>В същото време, кофеинът може да доведе до пристрастяване, а кафето може да предизвика безпокойство, безсъние и умора; това е риск за здравето на хората с диабет и проблеми с кръвното налягане и може да предизвика различни проблеми с храносмилането.</p> <p>Много от негативните ефекти върху здравето идват и от киселинността на кафето. рН е около 5.0, докато в човешкия организъм е около 7.4 при &nbsp;оптимално здраве.</p> <p>Храни, които са с рН&nbsp; между 7.30 и 7.45, са тези, които ще накарат повечето хора да се чувстват най-добре в дългосрочен план, след като тялото се аклиматизира към тях&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p> <p>Добавянето на кардамон в кафето ще спомогне за намаляване на киселинността му.</p> <p>Кардамонът, както и повечето подправки, е много алкален и се съчетава&nbsp;много добре с кафе от гледна точка на вкусовия профил. Това ще помогне за неутрализирането на нивото на рН на тялото, когато пиете кафе.</p> <p>Тази подправка също затопля и успокоява храносмилателната система и изчиства белите дробове.</p> <p>Помага за детоксикацията на тялото, подобрява здравето на устната кухина и има &nbsp;противовъзпалително действие.</p> <p>Той не само допълва &nbsp;полезните свойства на&nbsp;кафето, но и му придава&nbsp;силен аромат и уникален вкус.</p> <p>Кардамонът е тайната съставка в турското кафе.</p> <p><strong>Турско кафе с кардамон:</strong></p> <p>1 чаша филтрирана вода<br />1 супена лъжица фино смляно арабско кафе<br />1/8 чаена лъжичка &nbsp;кардамон<br />Захар (по избор) или за предпочитане друг ниско гликемичен подсладител (стевия, суров мед)</p> <p><strong>Стъпка 1</strong>: Поставете водата със захарта в джезве да заври. Отстранете от огъня и добавете кафето и&nbsp; &nbsp;кардамона.<br /><strong>Стъпка 2:</strong> Върнете джезвето&nbsp; да заври / да се вдигне / отново кафето и пак отстранете от топлината.<br /><strong>Стъпка 3:</strong> Повторете стъпка 2.<br /><strong>Стъпка 4:</strong> Налейте чаша. Оставете да престои няколко минути и сервирайте (не разбърквайте).</p> <p>Наслади се!</p> <p><em>Източник: </em><a href="https://www.jbbardot.com/add-this-one-alkaline-ingredient-to-your-next-cup-of-coffee-to-alkalize-it-and-mitigate-negative-effects/" target="_blank" rel="noopener">https://www.jbbardot.com/add-this-one-alkaline-ingredient-to-your-next-cup-of-coffee-to-alkalize-it-and-mitigate-negative-effects/</a></p> <p>Автор: Елена Сухотерина</p> </div> </div> </div> </div> </div>

Сравнение на продукти