Кафето е един от продуктите, за които може да се каже, че ползите и рисковете за здравето са 50/50.
Кофеинът има защитен ефект срещу болестта на Паркинсон, Алцхаймер, деменция, инсулт и сърдечни заболявания; Той също така намалява риска от рак на устната кухина и диабет тип 2.
В същото време, кофеинът може да доведе до пристрастяване, а кафето може да предизвика безпокойство, безсъние и умора; това е риск за здравето на хората с диабет и проблеми с кръвното налягане и може да предизвика различни проблеми с храносмилането.
Много от негативните ефекти върху здравето идват и от киселинността на кафето. рН е около 5.0, докато в човешкия организъм е около 7.4 при оптимално здраве.
Храни, които са с рН между 7.30 и 7.45, са тези, които ще накарат повечето хора да се чувстват най-добре в дългосрочен план, след като тялото се аклиматизира към тях.
Добавянето на кардамон в кафето ще спомогне за намаляване на киселинността му.
Кардамонът, както и повечето подправки, е много алкален и се съчетава много добре с кафе от гледна точка на вкусовия профил. Това ще помогне за неутрализирането на нивото на рН на тялото, когато пиете кафе.
Тази подправка също затопля и успокоява храносмилателната система и изчиства белите дробове.
Помага за детоксикацията на тялото, подобрява здравето на устната кухина и има противовъзпалително действие.
Той не само допълва полезните свойства на кафето, но и му придава силен аромат и уникален вкус.
Кардамонът е тайната съставка в турското кафе.
![]() Био зелено кафе с кардамон |
![]() Био кардамон млян |
Турско кафе с кардамон - рецепта:
- 1 чаша филтрирана вода
- 1 супена лъжица фино смляно арабско кафе
- 1/8 чаена лъжичка кардамон
- Захар (по избор) или за предпочитане друг ниско гликемичен подсладител (стевия, суров мед)
Стъпка 1: Поставете водата със захарта в джезве да заври. Отстранете от огъня и добавете кафето и кардамона.
Стъпка 2: Върнете джезвето да заври (да се вдигне) отново кафето и пак отстранете от топлината.
Стъпка 3: Повторете стъпка 2.
Стъпка 4: Налейте чаша. Оставете да престои няколко минути и сервирайте (не разбърквайте).
Наслади се!
Източник: jbbardot.com
Автор: Елена Сухотерина