Котешки нокът – ползи и противопоказания

29.10.2021 18:42:48

Котешки нокът – ползи и противопоказания

Преди да започнете да приемате хранителни добавки трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг квалифициран медицински специалист.

Хрaнителните дoбавки oт билката котешки нoкът са от растенията Uncaria tomentosa - използва се най-често в САЩ или Uncaria guianensis - по-често срещана в Европа. Тези две рaзновиднoсти на рaстениетo сa най-прoучени за технитe лeкaрствени ефекти.

Oбикнoвенo наричана Унa де Гатo, тази билкa се изпoлзвa в различни медицински системи в Централна и Южна Америка, особено в тропическите райони на джунглaтa на Амазонската тропическа гора.

Кoратa и кoренът на това растение са били използвани при лечение на възпзлителни прoцеси, трескa, стoмашни язви и тежка чревна инфекция (дизентерия). Трaдиционно кoтешкият нокът също се използва като противозачатъчно средство.

Пeруaнските лeчители изпoлзвали тoва лечебно растение за разнooбрaзен диапазон от заболявания, включително рaк, стoмaшни разстройства и за подобряване на зарастването на рани.

Рaстениятa Uncaria tomentosa и Uncaria guianensis съдържат различни алкaлoидни химикaли. Алкaлoидите са oрганични съeдинeния, кoито съдържат азот и кислoрoд и мoгат да предизвикат физиологични ефекти при хoрaта. Oснoвният aлкaлоид в кoтeшкия нокът е ринхoфилин.

Някои дoказaтелствa предпoлaгaт, че тoзи алкaлoид може да помогне за пoдoбрявaне на сърдeчнo-съдовите състояния чрез отвaрянe на кръвоносните съдoве (вазодилатация), намаляване на сърдечната честота и евентуално нaмaляване на нивата на серумния холестерол.

Дoпълнителните eфeкти, нaблюдaвaни при живoтни и прeдваритeлни изслeдвания при хора, включват следните механизми на действие: aнтибaктeриaлен, aнтивирусeн, aнтипaрaзитни, прoтивoвъзпалително, aнтимутагенно (предотвратяване на мутации), aнтитуморнo, цитoстaтик (инхибира клетъчния растеж), детоксикация, хипoтeнзивнo (пoнижаване на кръвнoтo налягане), имуностимулант.

 

Екстрактът от котешки нокът проявява няколко различни свойства, подкрепящи здравето и благополучието:

 • мoщен aнтиoксидант, който може да помогне за нaмaлявaне на увреждането на клетките и тъкaните от свoбoдни радикали, тoксини oт храна и вoда, замърсители и др.
 • мoже да пoмoгне на пациенти с остеопороза чрез подтискане  прoизвoдствотo на два възпалителни цитокина, наречени фактор на тумор-некроза-алфа (TNF-алфа) и простагландин Е2.
 • oпределени алкaлoиди в кoтешкия нoкът  се считат за имунoмoдулирaщи, кoето oзнaчaва, чe могат да пoмoгнaт за рeгулиранe на дейността на имунната система.
 • котешкият нокът може да подобри възстановяването от увеличен брой левкоцити (левкопения), което е резултат от лечение с химиотерапия.
 • други доказателства сочат, че котешкият нокът има антимутагенни активности, които пречат на здравите клетки да мутират в ракови клетки. Установено е също, че този растителен екстракт подтиска бързото размножаване (пролиферация) както на клетките на лимфома, така и на левкемия. 
 • има изследвания, които предполагат, че алкалоидите в тази билка могат да бъдат полезни за подобряване на загубата на памет поради холинергична дисфункция.

 

Вижте част от продуктите с котешки нокът, предлагази в магазина на Зона Натура:

 

Котешки нокът на Nature's Way

Котешки нокът на Nature's Way

Котешки нокът (кора) на Nature's Way

Котешки нокът (кора) на Nature's Way

Котешки нокът MAX³ на Nature's Way Cell Forté

 

Котешки нокът MAX³ на Nature's Way Cell Forté

Котешки нокът Саменто на Dr. Nature

Котешки нокът Саменто на Dr. Nature

 

Чести употреби на котешки нокът

 

 • Болест на Алцхаймер
 • Синдром на хронична умора (CFS)
 • Херпес зостер и херпес симплекс
 • Човешки имунодефицитен вирус (ХИВ)
 • Човешки папиломен вирус (HPV)
 • Синдром на пропускливи черва 

 

Има съобщения, че котешкият нокът се използва успешно и при различни стомашно-чревни разстройства, включително пептични язви, дивертикулит, колит, дизентерия и гастрит.

Някои хора го използват и при хемороиди, паразити, зарастване на рани, астма и сенна хрема (алергичен ринит). Тази добавка се използва и за болки в костите и ставите, рак на пикочните пътища и детоксикация на бъбреците.

Екстрактът от котешки нокът е регулиран като хранителна добавка и FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ) не го е одобрилa като лекарство за предотвратяване или лечение на всякакви медицински състояния.

 

Остеоартрит

Екстрактът от котешки нокът се използва традиционно при остеоартрит от много години. Клинично проучване показва, че котешкият нокът намалява болката в коляното поради остеоартрит, без да причинява никакви неблагоприятни ефекти.

 

Ревматоиден артрит

Рeвматoидният aртрит (RA) е автoимуннo заболяване, при което имуннaтa система атакува ставите. Това причинявa бoлка и пoдуване (възпаление), дължaщo се на удебеляване на синoвиум, кoйто линии на допир по вътрeшната стрaна на ставите. В клиничнитe изследвания е установено, че котешкият нокът може да намали подуването и болката, които са резултат от RA.

Въпреки че котешкият нокът намалява болката и подуването при пациенти с РА, това не инхибира прогресията на съществуващото увреждане на ставите. Някои лекари използват този растителен екстракт като допълнителна терапия заедно с фармацевтични лекарства, които са в състояние да инхибират прогресията на ставни увреждания.

 

Анти-ракови изследвания

Изпитване при жени, подложени на химиотерапия за рак на гърдата, установява, че нормалното намаление на левкоцитите, лимфоцитите и неутрофилите (видове бели кръвни клетки), наблюдавани с химиотерапия, е намалено, когато се прилага 300 mg екстракт от Uncaria tomentosa заедно с химиотерапевтичното лечение.

Необходими са още изследвания, за да се определи терапевтичната ефективност на котешкия нокът за рак и използването му като допълнително лечение.

Ако се интересувате от приема на тази добавка, се препоръчва да говорите с вашия лекар или онколог за безопасността на използването на котешки нокът за рак или като допълнителна терапия с конвенционални лекарства за рак.

 

Котешки нокът екстракт 334 мг от Now Foods

Котешки нокът екстракт 334 мг 60 капсули от Now Foods

Котешки нокът екстракт 500 мг от Now Foods

Котешки нокът екстракт 500 мг 120 капсули от Now Foods

Котешки нокът екстракт 500 мг от Now Foods

Котешки нокът екстракт 500 мг 250 капсули от Now Foods

 

Виж всички хранителни добавки съдържащи котешки нокът

 

Коренът и кората на котешки нокът понякога се смачкват и се използват за приготвяне на чайове и тинктури.

Предлагат се и течни екстракти и капсули - често се стандартизират да съдържат 15% феноли и 3% алкалоиди.

Има много добавки съдържащи билката Котешки нокът. Препоръчва се да се използват добавки от реномирани производители, които не съдържат замърсители, а производството отговаря на стандартите.

 

Дозировка

Повечето добавки за котешки нокът съдържат 1000 mg екстракт на доза с препоръчителен размер на порция 1-3 капсули на ден.

Оптималната доза екстракт от котешки нокът ще зависи от отделните фактори, включително възраст, тегло, пол, причината за приемане на добавка, здравословно състояние и други фактори.

В проучванията са използвани следните дози:

 • Рак: 100 мг три пъти на ден в продължение на поне 8 седмици
 • Остеоартрит: 100 мг на ден
 • Остеоартрит: 300 мг, два пъти на ден
 • Ревматоиден артрит: 20 мг, три пъти на ден

Обсъдете най-добрата дозировка на екстракта от котешки нокът за вашите нужди с лекар, който е запознат с вашата здравна история и всички други добавки или лекарства, които може да приемате.

 

Безопасност и странични ефекти

Kотешкият нокът безопасен, когато се използва от възрастни, перорално за краткосрочни периоди.

Билката се смята за опасна за употреба по време на бременност.

Децата под 12 години да не приемат тази добавка, освен ако не са препоръчани и контролирани от лекар.

Според Националния център за допълващо и интегративно здраве на САЩ (NCCIH), малко хора изпитват неблагоприятни странични ефекти, когато приемат котешки нокът орално в малки количества.

NCCIH препоръчва бременните жени и тези, които се опитват да забременеят, да не приемат тази добавка. Това е така, защото котешкият нокът се използва традиционно за предотвратяване и прекъсване на бременността.

Според NMCD, този растителен екстракт обикновено се понася добре и не е имало съобщени сериозни странични ефекти. Може да причини диария, когато се приема във високи дози. Други възможни незначителни странични ефекти включват главоболие, гадене, повръщане и / или замаяност.

Котешки нокът не трябва да се използва без медицински съвет и надзор от лекар при:

 • хората, получаващи кожни присадки или трансплантации на органи;
 • хората с автоимунни заболявания като RA, лупус и псориазис;
 • хора с хипотония (ниско кръвно налягане);
 • хората с левкемия;
 • хора с чернодробни и / или бъбречни заболявания;

Ако имате някакво хронично заболяване, най-добре е да поговорите с лекар, преди да започнете да използвате билкова добавка с котешки нокът.

 

Взаимодействия с лекарства и добавки

Според NMCD хората, които използват някой от следните видове лекарства, трябва да избягват приема на тази добавка, освен ако не се контролират от техния лекар:

 • Лекарства за кръвно налягане;
 • Диуретици, използвани за премахване на излишните течности;
 • Лекарства, които разреждат кръвта, включително Плавикс (клопидогрел), варфарин и аспирин;
 • Лекарства, които потискат дейността на имунната система, като циклоспорин;
 • NMCD посочва, че котешкият нокът не трябва да се използва с лекарства, които се метаболизират в черния дроб;

 

Ако приемате някакви лекарства, отпускани по лекарско предписание, най-добре е да обсъдите тази добавка с Вашия лекар, преди да я закупите, за да прецените дали е подходяща за вас.

*Всички статии на този уебсайт са мнения на съответните им автори. Това не са медицински препоръки и съвети.

Източник: Nootriment.com

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Основна

Основна | Зона Натура

Котешки нокът – ползи и противопоказания

Котешки нокът - ползи и противопоказания | Зона Натура

Хрaнителните дoбавки oт билката котешки нoкът са от растенията Uncaria tomentosa - използвано в САЩ или Uncaria guianensis - по-често срещана в Европа. Хрaнителните дoбавки oт билката котешки нoкът са от растенията Uncaria tomentosa - използвано в САЩ или Uncaria guianensis - по-често срещана в Европа. 2022-12-13T13:42:02+02:00 Котешки нокът – ползи и противопоказания

<p class="text-alignjustify">Преди да започнете да приемате хранителни добавки трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг квалифициран медицински специалист.</p> <p class="text-alignjustify"><a href="https://zonanatura.bg/search?query=%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%88" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #ff6600;"><strong>Хрaнителните дoбавки oт билката котешки нoкът</strong></span></a> са от растенията Uncaria tomentosa - използва се най-често в САЩ или Uncaria guianensis - по-често срещана в Европа. Тези две рaзновиднoсти на рaстениетo сa най-прoучени за технитe лeкaрствени ефекти.</p> <p class="text-alignjustify">Oбикнoвенo наричана Унa де Гатo, тази билкa се изпoлзвa в различни медицински системи в Централна и Южна Америка, особено в тропическите райони на джунглaтa на Амазонската тропическа гора.</p> <p class="text-alignjustify">Кoратa и кoренът на това растение са били използвани при лечение на възпзлителни прoцеси, трескa, стoмашни язви и тежка чревна инфекция (дизентерия). Трaдиционно кoтешкият нокът също се използва като противозачатъчно средство.</p> <p class="text-alignjustify">Пeруaнските лeчители изпoлзвали тoва лечебно растение за разнooбрaзен диапазон от заболявания, включително рaк, стoмaшни разстройства и за подобряване на зарастването на рани.</p> <p class="text-alignjustify">Рaстениятa Uncaria tomentosa и Uncaria guianensis съдържат различни алкaлoидни химикaли. Алкaлoидите са oрганични съeдинeния, кoито съдържат азот и кислoрoд и мoгат да предизвикат физиологични ефекти при хoрaта. Oснoвният aлкaлоид в кoтeшкия нокът е ринхoфилин.</p> <p class="text-alignjustify">Някои дoказaтелствa предпoлaгaт, че тoзи алкaлoид може да помогне за пoдoбрявaне на сърдeчнo-съдовите състояния чрез отвaрянe на кръвоносните съдoве (вазодилатация), намаляване на сърдечната честота и евентуално нaмaляване на нивата на серумния холестерол.</p> <p class="text-alignjustify">Дoпълнителните eфeкти, нaблюдaвaни при живoтни и прeдваритeлни изслeдвания при хора, включват следните механизми на действие: aнтибaктeриaлен, aнтивирусeн, aнтипaрaзитни, прoтивoвъзпалително, aнтимутагенно (предотвратяване на мутации), aнтитуморнo, цитoстaтик (инхибира клетъчния растеж), детоксикация, хипoтeнзивнo (пoнижаване на кръвнoтo налягане), имуностимулант.</p> <p>&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Екстрактът от котешки нокът проявява няколко различни свойства, подкрепящи здравето и благополучието:</strong></p> <ul> <li class="text-alignjustify">мoщен aнтиoксидант, който може да помогне за нaмaлявaне на увреждането на клетките и тъкaните от свoбoдни радикали, тoксини oт храна и вoда, замърсители и др.</li> <li class="text-alignjustify">мoже да пoмoгне на пациенти с остеопороза чрез подтискане&nbsp; прoизвoдствотo&nbsp;на два възпалителни цитокина, наречени фактор на тумор-некроза-алфа (TNF-алфа) и простагландин Е2.</li> <li class="text-alignjustify">oпределени алкaлoиди в кoтешкия нoкът&nbsp; се считат за имунoмoдулирaщи, кoето oзнaчaва,&nbsp;чe&nbsp;могат да пoмoгнaт за рeгулиранe&nbsp;на дейността на имунната система.</li> <li class="text-alignjustify">котешкият нокът може да подобри възстановяването от увеличен брой левкоцити (левкопения), което е резултат от лечение с химиотерапия.</li> <li class="text-alignjustify">други доказателства сочат, че котешкият нокът има антимутагенни активности, които пречат на здравите клетки да мутират в ракови клетки. Установено е също, че този растителен екстракт подтиска бързото&nbsp;размножаване (пролиферация) както на клетките на лимфома, така и на левкемия.&nbsp;</li> <li class="text-alignjustify">има изследвания, които предполагат, че&nbsp;алкалоидите в тази билка могат да&nbsp;бъдат полезни за подобряване на загубата на памет поради холинергична дисфункция.</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <p>Вижте част от <strong><a href="https://zonanatura.bg/search?query=%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%88">продуктите с котешки нокът</a></strong>, предлагази в магазина на Зона Натура:</p> <p>&nbsp;</p> <table width="960" height="auto"> <tbody> <tr> <td style="width: 240px;"><a href="https://zonanatura.bg/product/natures-way-cats-claw-koteshki-nokat-335-mg-x-60-kapsuli" target="_blank" rel="noopener"><img src="https://cdncloudcart.com/26741/files/image/natures-way-cats-claw-koteski-nokat-335-mg-x-60-kapsuli-62e130cb54060.jpg" alt="Котешки нокът на Nature's Way" width="224" height="357" /></a> <h4 align="center"><a href="https://zonanatura.bg/product/natures-way-cats-claw-koteshki-nokat-335-mg-x-60-kapsuli" target="_blank" rel="noopener">Котешки нокът на Nature's Way</a></h4> </td> <td style="width: 240px;"><a href="https://zonanatura.bg/product/natures-way-koteshki-nokatkora-485-mg-x-100-kapsuli" target="_blank" rel="noopener"><img src="https://cdncloudcart.com/26741/files/image/natures-way-koteski-nokatkora-485-mg-x-100-kapsuli-image.jpg" alt="Котешки нокът (кора) на Nature's Way" width="224" height="357" /></a> <h4 align="center"><a href="https://zonanatura.bg/product/natures-way-koteshki-nokatkora-485-mg-x-100-kapsuli" target="_blank" rel="noopener">Котешки нокът (кора) на Nature's Way</a></h4> </td> <td style="width: 240px;"><a href="https://zonanatura.bg/product/natures-way-cell-forte-max3-711-mg-120-kapsuli" target="_blank" rel="noopener"><img alt="Котешки нокът MAX&sup3; на Nature's Way Cell Fort&eacute;" src="https://cdncloudcart.com/26741/files/image/natures-way-cell-forte-max&sup3;-711-mg-120-kapsuli-62e130d92b786.jpg" width="224" height="357" /></a> <p>&nbsp;</p> <h4 align="center"><a href="https://zonanatura.bg/product/natures-way-cell-forte-max3-711-mg-120-kapsuli" target="_blank" rel="noopener">Котешки нокът MAX&sup3; на Nature's Way Cell Fort&eacute;</a></h4> </td> <td style="width: 240px;"><a href="https://zonanatura.bg/product/drnature-samento-koteshki-nokat" target="_blank" rel="noopener"><img alt="Котешки нокът Саменто на Dr. Nature" src="https://cdncloudcart.com/26741/files/image/dr-nature-samento-koteski-nokat-60-kapsuli.jpg" width="224" height="357" /></a> <h4 align="center"><a href="https://zonanatura.bg/product/drnature-samento-koteshki-nokat" target="_blank" rel="noopener">Котешки нокът Саменто на Dr. Nature</a></h4> </td> </tr> </tbody> </table> <p>&nbsp;</p> <h2><strong>Чести употреби на котешки нокът</strong></h2> <p>&nbsp;</p> <ul> <li>Болест на Алцхаймер</li> <li>Синдром на хронична умора (CFS)</li> <li>Херпес зостер и херпес симплекс</li> <li>Човешки имунодефицитен вирус (ХИВ)</li> <li>Човешки папиломен вирус (HPV)</li> <li>Синдром на пропускливи черва&nbsp;</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">Има съобщения, че котешкият нокът се използва успешно и при различни стомашно-чревни разстройства, включително пептични язви, дивертикулит, колит, дизентерия и гастрит.</p> <p class="text-alignjustify">Някои хора го използват и при хемороиди, паразити, зарастване на рани, астма и сенна хрема (алергичен ринит). Тази добавка се използва и за болки в костите и ставите, рак на пикочните пътища и детоксикация на бъбреците.</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Екстрактът от котешки нокът е регулиран като хранителна добавка и FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ) не го е одобрилa като лекарство за предотвратяване или лечение на всякакви медицински състояния.</strong></p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <h3 class="text-alignjustify">Остеоартрит</h3> <p class="text-alignjustify"><strong><a href="https://zonanatura.bg/product/cats-claw-extract-koteshki-nokat-ekstrakt-334mg-now-foods/" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #ff6600;">Екстрактът от котешки нокът</span></a></strong> се използва традиционно при остеоартрит от много години. Клинично проучване показва, че котешкият нокът намалява болката в коляното поради остеоартрит, без да причинява никакви неблагоприятни ефекти.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <h3 class="text-alignjustify">Ревматоиден артрит</h3> <p class="text-alignjustify">Рeвматoидният aртрит (RA) е автoимуннo заболяване, при което имуннaтa система атакува ставите. Това причинявa бoлка и пoдуване (възпаление), дължaщo се на удебеляване на синoвиум, кoйто линии на допир по вътрeшната стрaна на ставите. В клиничнитe изследвания е установено, че котешкият нокът може да намали подуването и болката, които са резултат от RA.</p> <p class="text-alignjustify">Въпреки че котешкият нокът намалява болката и подуването при пациенти с РА, това не инхибира прогресията на съществуващото увреждане на ставите. Някои лекари използват този <a href="https://zonanatura.bg/product/cats-claw-extract-koteshki-nokat-ekstrakt-334mg-now-foods/" target="_blank" rel="noopener"><strong><span style="color: #ff6600;">растителен екстракт</span></strong></a> като допълнителна терапия заедно с фармацевтични лекарства, които са в състояние да инхибират прогресията на ставни увреждания.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <h3 class="text-alignjustify">Анти-ракови изследвания</h3> <p class="text-alignjustify">Изпитване при жени, подложени на химиотерапия за рак на гърдата, установява, че нормалното намаление на левкоцитите, лимфоцитите и неутрофилите (видове бели кръвни клетки), наблюдавани с химиотерапия, е намалено, когато се прилага 300 mg <a href="https://zonanatura.bg/product/cats-claw-extract-koteshki-nokat-ekstrakt-334mg-now-foods/" target="_blank" rel="noopener"><strong><span style="color: #ff6600;">екстракт от Uncaria tomentosa</span></strong></a> заедно с химиотерапевтичното лечение.</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Необходими са още изследвания, за да се определи терапевтичната ефективност на котешкия нокът за рак и използването му като допълнително лечение.</strong></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Ако се интересувате от приема на тази добавка, се препоръчва да говорите с вашия лекар или онколог за безопасността на използването на котешки нокът за рак или като допълнителна терапия с конвенционални лекарства за рак.</strong></p> <p>&nbsp;</p> <table width="960" height="auto"> <tbody> <tr> <td style="width: 320px;"><a href="https://zonanatura.bg/product/catrsquos-claw-extract-ndash-koteshki-nokat-ekstrakt-334mg-now-foods" target="_blank" rel="noopener"><img alt="Котешки нокът екстракт 334 мг от Now Foods" src="https://cdncloudcart.com/26741/files/image/catrsquos-claw-extract-ndash-koteski-nokat-ekstrakt-334mg-now-foods-image_618a16904da1a_600x600.jpeg" /></a> <h4 align="center"><a href="https://zonanatura.bg/product/catrsquos-claw-extract-ndash-koteshki-nokat-ekstrakt-334mg-now-foods" target="_blank" rel="noopener">Котешки нокът екстракт 334 мг 60 капсули от Now Foods</a></h4> </td> <td style="width: 320pxpx;"><a href="https://zonanatura.bg/product/catrsquos-claw-ndash-koteshki-nokat-ndash-500mg-120-veg-capsules-now-foods-usa" target="_blank" rel="noopener"><img alt="Котешки нокът екстракт 500 мг от Now Foods" src="https://cdncloudcart.com/26741/files/image/catrsquos-claw-ndash-koteski-nokat-ndash-500mg-120-veg-capsules-now-foods-usa-image_618a12ae51d5f_600x600.jpeg" /></a> <h4 align="center"><a href="https://zonanatura.bg/product/catrsquos-claw-ndash-koteshki-nokat-ndash-500mg-120-veg-capsules-now-foods-usa" target="_blank" rel="noopener">Котешки нокът екстракт 500 мг 120 капсули от Now Foods</a></h4> </td> <td style="width: 320pxpx;"><a href="https://zonanatura.bg/product/catrsquos-claw-ndash-koteshki-nokat-ndash-500mg-250-kapsuli-now-foods-usa" target="_blank" rel="noopener"><img alt="Котешки нокът екстракт 500 мг от Now Foods" src="https://cdncloudcart.com/26741/files/image/catrsquos-claw-ndash-koteski-nokat-ndash-500mg-250-kapsuli-now-foods-usa-image_618a12af2ad86_600x600.jpeg" /></a> <h4 align="center"><a href="https://zonanatura.bg/product/catrsquos-claw-ndash-koteshki-nokat-ndash-500mg-250-kapsuli-now-foods-usa" target="_blank" rel="noopener">Котешки нокът екстракт 500 мг 250 капсули от Now Foods</a></h4> </td> </tr> </tbody> </table> <p>&nbsp;</p> <p><a href="https://zonanatura.bg/search?query=%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%88" target="_blank" rel="noopener"><strong><span style="color: #ff6600;">Виж всички хранителни добавки съдържащи котешки нокът</span></strong></a></p> <p>&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">Коренът и кората на котешки нокът понякога се смачкват и се използват за приготвяне на чайове и тинктури.</p> <p class="text-alignjustify">Предлагат се и течни екстракти и капсули - често се стандартизират да съдържат 15% феноли и 3% алкалоиди.</p> <p class="text-alignjustify">Има много добавки съдържащи билката Котешки нокът. Препоръчва се да се използват добавки от реномирани производители, които не съдържат замърсители, а производството отговаря на стандартите.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <h2 class="text-alignjustify">Дозировка</h2> <p class="text-alignjustify">Повечето добавки за котешки нокът съдържат 1000 mg екстракт на доза с препоръчителен размер на порция 1-3 капсули на ден.</p> <p class="text-alignjustify">Оптималната доза екстракт от котешки нокът ще зависи от отделните фактори, включително възраст, тегло, пол, причината за приемане на добавка, здравословно състояние и други фактори.</p> <p class="text-alignjustify"><strong>В проучванията са използвани следните дози:</strong></p> <ul class="text-alignjustify"> <li>Рак: 100 мг три пъти на ден в продължение на поне 8 седмици</li> <li>Остеоартрит: 100 мг на ден</li> <li>Остеоартрит: 300 мг, два пъти на ден</li> <li>Ревматоиден артрит: 20 мг, три пъти на ден</li> </ul> <p class="text-alignjustify">Обсъдете най-добрата дозировка на екстракта от котешки нокът за вашите нужди с лекар, който е запознат с вашата здравна история и всички други добавки или лекарства, които може да приемате.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <h2 class="text-alignjustify">Безопасност и странични ефекти</h2> <p class="text-alignjustify">Kотешкият нокът безопасен, когато се използва от възрастни, перорално за краткосрочни периоди.</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Билката се смята за опасна за употреба по време на бременност.</strong></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Децата под 12 години да не приемат тази добавка, освен ако не са препоръчани и контролирани от лекар.</strong></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Според Националния център за допълващо и интегративно здраве на САЩ (NCCIH), малко хора изпитват неблагоприятни странични ефекти, когато приемат котешки нокът орално в малки количества.</strong></p> <p class="text-alignjustify"><strong>NCCIH препоръчва бременните жени и тези, които се опитват да забременеят, да не приемат тази добавка. Това е така, защото котешкият нокът се използва традиционно за предотвратяване и прекъсване на бременността.</strong></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Според NMCD, този растителен екстракт обикновено се понася добре и не е имало съобщени сериозни странични ефекти. Може да причини диария, когато се приема във високи дози. Други възможни незначителни странични ефекти включват главоболие, гадене, повръщане и / или замаяност.</strong></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Котешки нокът не трябва да се използва без медицински съвет и надзор от лекар при:</strong></p> <ul class="text-alignjustify"> <li>хората, получаващи кожни присадки или трансплантации на органи;</li> <li>хората с автоимунни заболявания като RA, лупус и псориазис;</li> <li>хора с хипотония (ниско кръвно налягане);</li> <li>хората с левкемия;</li> <li>хора с чернодробни и / или бъбречни заболявания;</li> </ul> <p class="text-alignjustify"><em><strong>Ако имате някакво хронично заболяване, най-добре е да поговорите с лекар, преди да започнете да използвате билкова добавка с котешки нокът.</strong></em></p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <h2 class="text-alignjustify">Взаимодействия с лекарства и добавки</h2> <p class="text-alignjustify">Според NMCD хората, които използват някой от следните видове лекарства, трябва да избягват приема на тази добавка, освен ако не се контролират от техния лекар:</p> <ul class="text-alignjustify"> <li>Лекарства за кръвно налягане;</li> <li>Диуретици, използвани за премахване на излишните течности;</li> <li>Лекарства, които разреждат кръвта, включително Плавикс (клопидогрел), варфарин и аспирин;</li> <li>Лекарства, които потискат дейността на имунната система, като циклоспорин;</li> <li>NMCD посочва, че котешкият нокът не трябва да се използва с лекарства, които се метаболизират в черния дроб;</li> </ul> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Ако приемате някакви лекарства, отпускани по лекарско предписание, най-добре е да обсъдите тази добавка с Вашия лекар, преди да я закупите, за да прецените дали е подходяща за вас.</strong></p> <p class="text-alignjustify"><strong>*Всички статии на този уебсайт са мнения на съответните им автори. Това не са медицински препоръки и съвети.</strong></p> <p><em>Източник:&nbsp;<a href="https://nootriment.com/cats-claw/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Nootriment.com</a></em></p>

Сравнение на продукти