Какво е матча?
Матча е вид зелен чай, който съдържа 10 пъти повече полезни за човека вещества от обикновенния зелен чай. Консумира се като освежаваща напитка или като добавка в различни ястия и десерти. Пренесен е преди 800 години от Китай в Япония от планински монах. От тогава до сега неизменно присъства в японските чаени традиции.
Най-кратко може да опишем ползите от пиенето на чай матча като кажем, че ни дава енергия и повишава концентрацията веднага, а високото съдържание на антиоксиданти го прави предпочитана напитка не само за привържениците на здравословното хранене и спортуващите.
Една порция матча чай е хранителният еквивалент на 10 чаши обикновен зелен чай. Когато пиете матча, поглъщате цялото листо и получавате 100% от хранителните вещества на листата.
Зеленият чай на прах Matcha има 137 пъти повече антиоксиданти от обикновения зелен чай.
Естествено средство за отслабване, рН балансьор и детоксикатор, алтернатива на кафе без захар.
Матча чай е антиоксидантна суперсила с повече катехини от обикновения зелен чай. Антиоксидантите и конкретно катехините от зелен чай могат да играят важна роля за предотвратяване на болести и заздравяване на организма. Чаят Matcha доставя мега-доза от EGCg (епигалокатехин-3-галат) при всяка порция.
EGCg, антиоксидант, който се намира само в зеления чай, е катехинът с най-известните свойства за борба с рака. EGCg съставлява 60% от съдържанието на катехин в матча чай. Чаят Matcha съдържа 4 пъти повече от катехините на обикновения зелен чай.
Появилите се клинични проучвания предполагат, че антиоксидантът на зеления чай EGCg може да играе важна роля в профилактиката на рака.
Как се отглежда и обработва?
Чаеното растение Camellia sinensis, от чийто листа се приготвя матча се засенчва 20 дни преди да започне беридбата. По този начин се забавя процесът на фотосинтеза, в листата се натрупва повече хлорофил, увеличават се многократно количествата на полезните вещества и антиоксидантните свойства на растението. Брането е ръчно. Листата се сортират, обработват (отстраняват се жилките) и се изсушават. На този етап листата стават тенча, предшественик на матча. След това тенча се смила и става матча. Смилат се ръчно с гранитни камъни, както се приготвя от векове.
Как се използва чай от матча?
Може да приготвяме топли или студени напитки, като добавка в смутито или в рецепти за солени сосове и десерти.
Лате матча (веган рецепта)
- 1 ч.л. (2г.) матча се поставя в порцеланов съд.
- Доливат се около 30 мл. гореща вода и се разбърква със специалната четка за приготвяне на матча (часен) докато се разпени хубаво. Може да разбъркате и с обикновена лъжичка.
- Доливат се около 100 мл. бадемово, оризово, или друго ядково мляко.
- Напитката не се нуждае от допълнително подслаждане. Ако все пак желаете да подсладите сложете подсладителя в млякото и разбийте.
- Може да се долее топло мляко или да се добави лед в горещите летни дни.
![]() Био матча на прах Dragon Superfoods |
![]() Био аюрведичен зелен чай с матча и лимон |
Тази статия все още няма коментари