ОРП /ORP/ на веществата определя техните антиоксидантни свойства.
Окислително-редукционният потенциал /ОРП/ е физична величина, с която се измерва способността на веществата да приемат или да отдават електрони. Измерва се в (mV) и може да има положителни или отрицателни стойности. Положителните стойности показват, че веществата имат недостиг на електрони и са окислители/ т.е. лесно приемат електрони от други вещества/. Отрицателните стойности пък означават, че веществата са редуктори – притежават свободни електрони и могат да ги отдават. Излишъкът от електрони натоварва частиците на веществата с отрицателен заряд а недостигът с положителен.
В човешкия организъм непрекъснато се натрупват свободни радикали като следствие от стрес, неправилно хранене, различни замърсители. Това са частици със силно изразена способност за привличане на електрони / окислители/, които атакуват молекулите изграждащи здравите клетки в организма. Отнемат от тях електрони и ги превръщат в нови свободни радикали. Протича верижен процес, който води до изменения на клетки, тъкани и от там до различни заболявания. Над 90% от заболяванията се дължат на свободните радикали.
Водата е свързана с всички метаболитни процеси в организма и за това е важно да се пие всеки ден.
Водата в нашето тяло има ОРП от – 250 до – 400 mV.
ОРП на природните води варира от – 400 до + 700 mV
Чешмяната вода има редокси потенциал от + 350 до + 450 mV
Когато се пие вода с нисък /отрицателен/ ОРП тя действа като антиоксидант. Също както прясно изцедените сокове например. Улавя свободните радикали като им дава нужните им отрицателни заряди и ги изхвърля от организма .
Със Системата за пречистване на вода HYGEA и Каната за пречистване на вода HYGEA се изършва прецизна седем степенна филтрация на чешмяната вода като ОРП се понижава до -150 mv / -100 mV.
Само 2 литра от тази вода на ден се равняват на антиоксидантните свойства от изяждането на 756 банана, 516 ябълки, 47 връзки спанак или 38 моркова! Тя е най-лесно усвоимият от организма антиоксидант.
Антиоксидантните свойства на пречистената с каната и системата HYGEA вода допълнително се повишават от обогатяването й с водород.
Водата обогатена с молекулен водород е ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН АНТИОКСИДАНТ, своеобразен унищожител на най-опасните и разрушителни хидроксилни радикали. Тези радикали крадат електрони от ДНК молекулите, протеините и мазнините, като ги дестабилизират и предизвикват унищожителна верижна реакция. Водородът лесно отдава електрони на хидроксилните радикали, което ги стабилизира и спира атаката им.
Тази статия все още няма коментари