ОРП (ORP) на веществата определя техните антиоксидантни свойства.
Окислително-редукционният потенциал /ОРП/ е физична величина, с която се измерва способността на веществата да приемат или да отдават електрони. Измерва се в (mV) и може да има положителни или отрицателни стойности. Положителните стойности показват, че веществата имат недостиг на електрони и са окислители (т.е. лесно приемат електрони от други вещества). Отрицателните стойности пък означават, че веществата са редуктори - притежават свободни електрони и могат да ги отдават. Излишъкът от електрони натоварва частиците на веществата с отрицателен заряд а недостигът с положителен.
В човешкия организъм непрекъснато се натрупват свободни радикали като следствие от стрес, неправилно хранене, различни замърсители. Това са частици със силно изразена способност за привличане на електрони (окислители), които атакуват молекулите, изграждащи здравите клетки в организма. Отнемат от тях електрони и ги превръщат в нови свободни радикали. Протича верижен процес, който води до изменения на клетки, тъкани и от там до различни заболявания. Над 90% от заболяванията се дължат на свободните радикали.
Водата е свързана с всички метаболитни процеси в организма и за това е важно да се пие всеки ден.
- Водата в нашето тяло има ОРП от -250 до -400 mV.
- ОРП на природните води варира от -400 до +700 mV
- Чешмяната вода има редокси потенциал от +350 до +450 mV
Когато се пие вода с нисък (отрицателен) ОРП тя действа като антиоксидант. Също както прясно изцедените сокове например. Улавя свободните радикали като им дава нужните им отрицателни заряди и ги изхвърля от организма.
Със Системата за пречистване на вода HYGEA и Каната за пречистване на вода HYGEA се извършва прецизна седем степенна филтрация на чешмяната вода като ОРП се понижава до -150 mv / -100 mV.
Само 2 литра от тази вода на ден се равняват на антиоксидантните свойства от изяждането на 756 банана, 516 ябълки, 47 връзки спанак или 38 моркова! Тя е най-лесно усвоимият от организма антиоксидант.
Антиоксидантните свойства на пречистената с каната и системата HYGEA вода допълнително се повишават от обогатяването й с водород.
Водата обогатена с молекулен водород е изключителен антиоксидант, своеобразен унищожител на опасните и разрушителни хидроксилни радикали. Тези радикали крадат електрони от ДНК молекулите, протеините и мазнините, като ги дестабилизират и предизвикват унищожителна верижна реакция. Водородът лесно отдава електрони на хидроксилните радикали, което ги стабилизира и спира атаката им.
Тази статия все още няма коментари