Меню
Меню
Рецепта за домашен хумус

01.08.2023 14:57:38

Рецепта за домашен хумус

Хумусът е традиционна арабска храна, която се консумира през целия ден като закуска, обяд, вечеря или като част от мезета (предястия). В арабската култура хумусът се смята за популярна и основна част от хранителния режим и се консумира през цялата година. В зависимост от предпочитанията и личните навици, арабите могат да ядат хумуса по всяко време на деня.

Ето една оригинална рецепта за хумус, която може да приготвите вкъщи:

Съставки:

  • 1 чаша нахут накиснат във вода от предишната вечер
  • 1/4 чаша прясно изстискан сок от лимон
  • 1/4 чаша течност от консерва нахут
  • 3 супени лъжици нарязан на ситно чесън
  • 2 супени лъжици сусамово семе (тахан)
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1/2 чаша вода (по желание)
  • Сол на вкус
  • По желание: млян червен пипер, кимион или пресен магданоз за гарниране

Как се прави хумус - инструкции:

Отцедете нахута и го изплакнете добре под течаща вода.

В голям тенджера с вода варете нахута за около 1 час или докато стане мек и лесно се смила.

Отцедете сварения нахут и го оставете да се охлади.

В блендер сложете охладения нахут, лимоновия сок,течността от консервата нахут, чесъна, сусамовото семе, зехтина и солта.

Започнете да блендирате сместа, постепенно добавяте водата, докато получите гладка и кремообразна консистенция.

Опитайте и ако е необходимо, добавете още сол или лимонов сок според вашите предпочитания.

Прехвърлете хумуса в купа за сервиране и гарнирайте с млян червен пипер, кимион или пресен магданоз.

Поднесете хумуса с питка.

Това е базовата рецепта за хумус. Можете да експериментирате с добавяне на различни подправки и съставки, като пресен копър, печени червени чушки или червен пипер, маслини и други за да придадете на хумуса разнообразни вкусове.

Рецепти

Здравословни рецепти - блог категория | Зона Натура

Рецепта за домашен хумус

Рецепта за домашен хумус - как се прави хумус | Зона Натура

Рецепта за домашен хумус, към която може да добавяте различни подправки и съставки, като пресен копър, печени червени чушки или червен пипер, маслини и други. Рецепта за домашен хумус, към която може да добавяте различни подправки и съставки, като пресен копър, печени червени чушки или червен пипер, маслини и други. 2023-08-01T16:07:00+03:00 Рецепта за домашен хумус

<p>Хумусът е традиционна арабска храна, която се консумира през целия ден като закуска, обяд, вечеря или като част от мезета (предястия). В арабската култура хумусът се смята за популярна и основна част от хранителния режим и се консумира през цялата година. В зависимост от предпочитанията и личните навици, арабите могат да ядат хумуса по всяко време на деня.</p> <p><strong>Ето една оригинална рецепта за хумус, която може да приготвите вкъщи:</strong></p> <h3>Съставки:</h3> <ul> <li>1 чаша нахут накиснат във вода от предишната вечер</li> <li>1/4 чаша прясно изстискан сок от лимон</li> <li>1/4 чаша течност от консерва нахут</li> <li>3 супени лъжици нарязан на ситно чесън</li> <li>2 супени лъжици сусамово семе (тахан)</li> <li>2 супени лъжици зехтин</li> <li>1/2 чаша вода (по желание)</li> <li>Сол на вкус</li> <li>По желание: млян червен пипер, кимион или пресен магданоз за гарниране</li> </ul> <h3>Как се прави хумус - инструкции:</h3> <p>Отцедете нахута и го изплакнете добре под течаща вода.</p> <p>В голям тенджера с вода варете нахута за около 1 час или докато стане мек и лесно се смила.</p> <p>Отцедете сварения нахут и го оставете да се охлади.</p> <p>В блендер сложете охладения нахут, лимоновия сок,течността от консервата нахут, чесъна, сусамовото семе, зехтина и солта.</p> <p>Започнете да блендирате сместа, постепенно добавяте водата, докато получите гладка и кремообразна консистенция.</p> <p>Опитайте и ако е необходимо, добавете още сол или лимонов сок според вашите предпочитания.</p> <p>Прехвърлете хумуса в купа за сервиране и гарнирайте с млян червен пипер, кимион или пресен магданоз.</p> <p>Поднесете хумуса с питка.</p> <p><strong>Това е базовата рецепта за хумус. Можете да експериментирате с добавяне на различни подправки и съставки, като пресен копър, печени червени чушки или червен пипер, маслини и други за да придадете на хумуса разнообразни вкусове.</strong></p>

Сравнение на продукти