Хумусът е традиционна арабска храна, която се консумира през целия ден като закуска, обяд, вечеря или като част от мезета (предястия). В арабската култура хумусът се смята за популярна и основна част от хранителния режим и се консумира през цялата година. В зависимост от предпочитанията и личните навици, арабите могат да ядат хумуса по всяко време на деня.
Ето една оригинална рецепта за хумус, която може да приготвите вкъщи:
Съставки:
- 1 чаша нахут накиснат във вода от предишната вечер
- 1/4 чаша прясно изстискан сок от лимон
- 1/4 чаша течност от консерва нахут
- 3 супени лъжици нарязан на ситно чесън
- 2 супени лъжици сусамово семе (тахан)
- 2 супени лъжици зехтин
- 1/2 чаша вода (по желание)
- Сол на вкус
- По желание: млян червен пипер, кимион или пресен магданоз за гарниране
Как се прави хумус - инструкции:
Отцедете нахута и го изплакнете добре под течаща вода.
В голям тенджера с вода варете нахута за около 1 час или докато стане мек и лесно се смила.
Отцедете сварения нахут и го оставете да се охлади.
В блендер сложете охладения нахут, лимоновия сок,течността от консервата нахут, чесъна, сусамовото семе, зехтина и солта.
Започнете да блендирате сместа, постепенно добавяте водата, докато получите гладка и кремообразна консистенция.
Опитайте и ако е необходимо, добавете още сол или лимонов сок според вашите предпочитания.
Прехвърлете хумуса в купа за сервиране и гарнирайте с млян червен пипер, кимион или пресен магданоз.
Поднесете хумуса с питка.
Това е базовата рецепта за хумус. Можете да експериментирате с добавяне на различни подправки и съставки, като пресен копър, печени червени чушки или червен пипер, маслини и други за да придадете на хумуса разнообразни вкусове.