Основни предимства и предназначение на вакуумното съхранение
Вакуумирането е най-естественият начин за съхраняване на храна. Така се удължава трайността й по естествен начин - без добавки и консерванти. При съхранение на храната нейната трайност и качество се влияят от температурата, влажността и кислорода. Ако коригираме поне един от тези факторите, удължаваме срока на годност.
При вакуумирането се премахва по-голямата част от въздуха в контейнера или вакуумната торбичка, а с него и кислорода, който причинява окисление. Това значително забавя развалянето на храната.
Вакуумното запечатване не е заместител на замразяването, но е необходимо вакуумно запечатаните пресни храни да се съхраняват в хладилник или фризер.
Как да използваме вакуум за съхранение на храна?
Съхранение във вакуумирани пликове
- Виждали сме сух салам, ориз и различни сирена, опаковани в торби, където въздухът е напълно изсмукан. Тези храни се съхраняват във вакуум, тъй като трябва да бъдат правилно опаковани за транспортиране и да имат дълъг срок на годност. Вие също можете да се възползвате от предимствата на вакуумирането във вашия дом, за да удължите срока на годност и съответно да изхвърляте по-малко храна, спестявайки пари и време за пазаруване.
- В специални, непропускливи торбички можем да съхраняваме храни, които ще замразим. Например пресни или бланширани зеленчуци и прясно месо. Така съхранявани те запазват своя аромат и вкус, както и изобилие от хранителни вещества, а месото не прегаря от замръзване и не пожълтява.
- Вакуумираните ядки, лешници и сушени плодове са предпазени от гранясал вкус и развитието на молци. Не е необходимо да замразявате сухи храни, опаковани по този начин - достатъчно е ако се съхраняват в мазето или в хладилника.
Вакуумните торбички са подходящи за дълготрайно съхранение на - година и повече, но можете да ги използвате и за краткотрайно съхранение на сирена, бисквити и подобни храни.
Съхранение във вакуумни контейнери
Вакуумните контейнери са подходящи за ежедневна употреба, т.е. за краткотрайно съхранение (няколко дни до седмица или две). Плодове и зеленчуци, остатъци и предварително приготвени съставки за готвене могат да бъдат вакуумирани. Изпомпваме въздуха с вакуумна помпа и създаваме вакуум. Това забавя окисляването, което причинява разваляне на пресни храни и влошаване на хранителните вещества.
Така запазваме храната свежа за по-дълго време и в същото време се храним по-здравословно.
![]() Eлектрическа вакуум помпа Status |
![]() Ръчна вакуум помпа Status |
![]() Вакуумни контейнери Status - 3л |
![]() Вакуумни контейнери Status - 2л |
Вижте и останалите кутии и вакуум машини за храна, на словенския бранд Status, които предлага онлайн магазин Зона Натура.
Тази статия все още няма коментари