Гъбите са с висока хранителна стойност и се препоръчват като ежедневна храна.
Какво трябва да знаем за тях?
По добре е да се консумират готвени защото някои от тях съдържат слабо канцерогенното вещество агаритин, което изчезва при готвенето с газовете. Агаритин съдържат бялата и кафявата печурка, гъбите кримини и портобело.
Гъбите шийтаке, кладница, пачи крак, зимна припънка, сламена гъба не съдържат агаритин, но също трябва да се готвят, за да се избегне рискът от потенциално замърсяване с микроби. Независимо, че са зеленчуци, те са близки до състава на месото тъй като съдържат голямо количество протеини.
Богати са и на фибри. Това ги прави подходяща храна за хората, които искат да отслабнат.
Редовната консумация на гъби регулира стойностите на кръвната захар - забавя се отделянето на инсулин.
Гъбата кладница има свойството да регулира холестерола.
Богати са на витамините: А, B и D
Доставят на организма богато съдържание на антиоксиданти. Доказано е, че редовната консумация на гъби намалява риска от рак на гърдата и на простатата.
Източник са на антиоксиданти, укрепват имунната система.
Добре е да има съд със сготвени гъби или консервирани в хладилника и редовно да се добавят към салати и зеленчукови блюда.
Добавки с гъби в магазин Зона Натура:
![]() Брейн комплекс |
![]() Алерджи комплекс |
![]() Кориолус (Coriolus) |
![]() Рейши + (Reishi +) |
![]() Германор 132 |
![]() Камфорова гъба |