Как да разпознаем продуктите с био сертификат?

окт. 11, 2021 | Блог

​Знаете ли кои артикули могат да носят наименованието продукти с био сертификат? Тук ще Ви разкажем как да ги познаете, за да сте сигурни, че купувате действително продукт, който е преминал пълна инспекция.

Сертификацията осигурява абсолютна сигурност за начина, по който артикулите са добити, изработени, минали са преработка, специално транспортиране и съхранение. Важно е да знаете, че сертификатът се отпечатва на видно място върху опаковката. Всички останали продукти, които използват думата БИО върху своята опаковка, като част от името на продукта или името на марката – подвеждат. Био сертифицираните продукти, на които е поставено европейското лого, съдържат най-малко 95% биологични съставки, а останалите 5% отговарят на изключително строги и подробни изисквания. Био сертификата гарантира също, че съставките са от био земеделие, че в продукта няма ГМО и е без парабени, силикони и изкуствени оцветители.

Кои продукти са сертифицирани

Сертифицирани са органик или био продукти

ORGANIC или BIO са всъщност две обозначения за едно и също нещо. Във Великобритания и в почти всички англоговорящи страни на етикетите пише Organic, а в Германия и в по-голямата част от Континентална Европа – Bio.

Еко и натуралните продуктине са сертифицирани – най- често са всички продукти, произведени в eĸoлoгичнo чист район или oт суровини, произлизащи oт такъв район. Еĸo продукти са събраните oт природата гъби, горски плодове, билки и вcяĸaĸви други диворастящи растения и т.н. и не са сертифицирани.

Какво представляват натуралните продукти?

Bceĸи продукт c растителен състав, кoйтo e без синтетични съставки и e c минимална oбpaбoтĸa, се счита за натурален. Πpи натуралните продукти не се ĸoнтpoлиpa ĸaĸ са произведени.

Вcичĸи био продукти са натурални, но обратното твърдение не e вярно.

Koи продукти са органик?

E, тyĸ oбяcнeниeтo e пoвeчe oт яcнo и ĸpaтĸo: ВІО = ОRGАNІК = СЕРТИФИКАТ.

Продукти с био сертификат – качество, сигурност и контрол

При продуктите с био сертификат контролът и гаранциите за спазването на производствените норми и изисквания са много по-високи и строги. Дори и при най-малкото съмнение за биологичния произход, сертифициращите органи имат право да изтеглят продукта от пазара незабавно и в зависимост от степента на нарушението – да се унищожи или да се предлага като конвенционален продукт.

След като производителят получи своя сертификат за био качество, контролният орган извършва ежегодни проверки. Проби се изпращат в сертифицирани лаборатории. Контролът върху сертифициращите фирми пък се извършва от Министерство на земеделието. Гаранция за био продукти с високо качество, ни дава Европейското лого, което намираме върху опаковката на продукта. Както и номерът на контролиращото лице – директно под него. Освен номера на контролиращия орган, се включват задължително и кодът на съответната държава, където е произведен продуктът, и произхода на земеделския продукт или неговите съставки, ако продуктът е многокомпонентен.