Кардамонът засилва полезните свойства на кафето

юни 10, 2019 | Блог

Кафето е един от продуктите,  за които може да се каже, че ползите и рисковете за здравето са  50/50 .

Кофеинът има защитен ефект срещу болестта на Паркинсон, Алцхаймер, деменция, инсулт и сърдечни заболявания; Той също така намалява риска от рак на устната кухина и диабет тип 2.

В същото време, кофеинът може да доведе до пристрастяване, а кафето може да предизвика безпокойство, безсъние и умора; това е риск за здравето на хората с диабет и проблеми с кръвното налягане и може да предизвика различни проблеми с храносмилането.

Много от негативните ефекти върху здравето идват и от киселинността на кафето. рН е около 5.0, докато в човешкия организъм е около 7.4 при  оптимално здраве.

Храни, които са с рН  между 7.30 и 7.45, са тези, които ще накарат повечето хора да се чувстват най-добре в дългосрочен план, след като тялото се аклиматизира към тях          

Добавянето на кардамон в кафето ще спомогне за намаляване на киселинността му.

Кардамонът, както и повечето подправки, е много алкален и се съчетава много добре с кафе от гледна точка на вкусовия профил. Това ще помогне за неутрализирането на нивото на рН на тялото, когато пиете кафе.

Тази подправка също затопля и успокоява храносмилателната система и изчиства белите дробове.

Помага за детоксикацията на тялото, подобрява здравето на устната кухина и има  противовъзпалително действие.

Той не само допълва  полезните свойства на кафето, но и му придава силен аромат и уникален вкус.

Кардамонът е тайната съставка в турското кафе.

Турско кафе с кардамон:

1 чаша филтрирана вода
1 супена лъжица фино смляно арабско кафе
1/8 чаена лъжичка  кардамон
Захар (по избор) или за предпочитане друг ниско гликемичен подсладител (стевия, суров мед)

Стъпка 1: Поставете водата със захарта в джезве да заври. Отстранете от огъня и добавете кафето и   кардамона.
Стъпка 2: Върнете джезвето  да заври / да се вдигне / отново кафето и пак отстранете от топлината.
Стъпка 3: Повторете стъпка 2.
Стъпка 4: Налейте чаша. Оставете да престои няколко минути и сервирайте (не разбърквайте).

Наслади се!

Източник: https://www.jbbardot.com/add-this-one-alkaline-ingredient-to-your-next-cup-of-coffee-to-alkalize-it-and-mitigate-negative-effects/

Автор: Елена Сухотерина