Матча или кафе

сеп. 28, 2019 | Блог

Матча е вид зелен чай, който съдържа 10 пъти повече полезни за човека вещества от обикновенния зелен чай.

Консумира се като освежаваща напитка или като добавка в различни ястия и десерти.

Пренесен е преди 800години от Китай  в Япония от планински монах. От  тогава до сега неизменно присъства в японските чаени традиции.

Най – кратко може да опишем ползите от   пиенето на чай матча  като кажем, че ни дава енергия и повишава концентрацията веднага, а високото съдържание на антиоксиданти  го прави  предпочитана  напитка не само за привържениците на здравословното хранене и спортуващите.

Една порция матча чай е хранителният еквивалент на 10 чаши обикновен зелен чай.

Когато пиете матча, поглъщате цялото листо и получавате 100% от хранителните вещества на листата

Зеленият чай на прах Matcha има 137 пъти повече антиоксиданти от обикновения зелен чай.
Естествено средство за отслабване, рН балансьор и детоксикатор, алтернатива на кафе без захар.

Матча чай е антиоксидантна суперсила с повече катехини от обикновения  зелен чай. Антиоксидантите и конкретно катехините от зелен чай могат да играят важна роля за предотвратяване на болести и заздравяване на организма. Чаят Matcha доставя мега-доза от EGCg (епигалокатехин-3-галат) при всяка порция.

EGCg, антиоксидант, който се намира само в зеления чай, е катехинът с най-известните свойства за борба с рака. EGCg съставлява 60% от съдържанието на катехин в матча чай. Чаят Matcha съдържа 4 пъти повече от катехините на обикновения зелен чай.

Появилите се клинични проучвания предполагат, че антиоксидантът на зеления чай EGCg може да играе важна роля в профилактиката на рака.

Как се отглежда и обработва? 

Чаеното растение  Camellia sinensis , от чийто листа се приготвя матча се засенчва 20 дни преди да започне беридбата. По този начин се забавя процесът на фотосинтеза, в листата се натрупва повече хлорофил, увеличават се многократно количествата на полезните вещества и антиоксидантните свойства на растението.  Брането е ръчно. Листата се сортират, обработват/отстраняват се жилките/ и  изсушават. На този етап листата стават тенча, предшественик на матча. След това тенча се смила и става матча. Смилат се  ръчно с гранитни камъни както  се приготвя от векове.

Как се използва?

Може да приготвяме топли или студени напитки. Като добавка в смутито или  в рецепти за солени сосове и десерти.

Лате матча /веган/      

1 ч.л. /2г./  матча   се поставя в порцеланов съд.

Доливат се около 30 мл.   гореща вода и се разбърква със специалната четка за приготвяне на матча / часен/ докато се разпени хубаво.  Може да разбъркате и с обикновена лъжичка.

Доливат се около 100 мл. бадемово, оризово, или друго ядково мляко.

Напитката не се нуждае от допълнително подслаждане. Ако все пак желаете да подсладите сложете подсладителя в млякото и разбийте. 

Може да се долее топло мляко или да се добави лед в горещите летни дни.