Опасен химикал в пластмасовите бутилки!

апр. 11, 2019 | Блог

През 2017г Европейската агенция за химикалите ECHA  включи в списъка на опасните вещества  химикалът  Бисфенол А   / BPA/, който е основна съставка  на пластмаси и смоли , от които се произвеждат   пластмасовите шишета,  съдове за храна,  пластмасови опаковки за храна, играчки.

BPA е класифициран от ECHA като разрушител на ендокринната система,което означава,че има токсичен ефект върху способността ни да се възпроизвеждаме. Разрушителите на ендокринната система могат да причинят сериозни последици за здравето като безплодие, рак и нарушения на развитието, например дефекти при раждането.

Отрицателните последици за здравето, които могат да бъдат причинени от вещества, нарушаващи функциите на ендокринната система, включват намаляване на броя на сперматозоидите и рак на тестисите при мъжете, въздействие върху нервната и имунната системи и увеличен брой на децата от мъжки пол, родени с генитални деформации. Всъщност голяма част от младите мъже — до 40 % в някои държави — са с ниско качество на спермата, което намалява способността им да създават деца.

BPA е особено вреден за бебетата, чиито тела нямат способността да го отстраняват. Употребата на BPA в бебешките бутилки е забранена в ЕС през 2011 г.

ЕС въведе и ограничение в количеството на BPA, което е разрешено да се отделя от играчки за деца до тригодишна възраст и в играчки, предназначени за поставяне в устата на дете.

* Статията е написана изцяло по материали публикувани на официалния сайт на ECHA 

https://chemicalsinourlife.echa.europa.eu/bg/chemicals-in-plastic-products 

Zona Natura предлага голям избор от стъклени бутилки , както и пластмасови със сертификат BPA FREE , подходящи  за вода, фреш, смути, топъл чай или студени напитки. Бутилки с филтър от активен въглен за пречистване на чешмяна вода и още много и различни видове от различни производители. Уверете се сами!

В сряда  27.03. 2019г. Европейският Парламент подкрепи нов закон, който забранява пластмасови изделия предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки и клечки за уши.

560 евродепутати гласуваха в полза на споразумението с министрите на ЕС, срещу 35 „против“ и 28 „въздържал се“.

 Следните продукти ще бъдат забранени в ЕС до 2021 г.:

  • Прибори за еднократна употреба (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене)
  • Пластмасови чинии за еднократна употреба
  • Пластмасови сламки
  • Изработени от пластмаса клечки за уши
  • Пластмасови дръжки за балони
  • Оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен