Защо да ядем гъби

окт. 9, 2018 | Блог

Гъбите са с висока хранителна стойност и се препоръчват като ежедневна храна. Какво трябва да знаем за тях?

По добре е да се консумират готвени защото някои от тях съдържат слабо канцерогенното вещество агаритин, което изчезва при готвенето с газовете. Агаритин съдържат бялата и кафявата печурка, гъбите кримини и портобело.

Гъбите шийтаке, кладница, пачи крак, зимна припънка, сламена гъба не съдържат агаритин, но също трябва да се готвят, за да се избегне рискаот потенциално замърсяване с микроби. Независимо, че са зеленчуци те са близки до състава на месото тъй като съдържат голямо количество протеини.

Богати са и на фибри. Това ги прави подходяща храна за хората, които искат да отслабнат.

Редовната консумация на гъби регулира стойностите на кръвната захар – забавя се отделянето на инсулин.
Гъбата кладница има свойството да регулира холестерола.

Богати са на витамините: А, B и D

Доставят на организма богато съдържание на антиоксиданти. Доказано е, че редовната консумация на гъби намалява риска от рак на гърдата и на простатата.

Източник са на антиоксиданти, укрепват имунната система.

Добре е да има съд със сготвени гъби или консервирани в хладилника и редовно да се добавят към салати и зеленчукови блюда.